Îmi încep viaţă sexuală? Sau nu?
Mai devreme sau mai târziu toţi adolescenţii vor ajunge să se gândească la această alegere. Arătându-le care sunt opţiunile pe care le au, îi poţi ajuta.
Însă, nu uita - decizia le aparține!
Nu lasa responsabilitatea discuției celuilalt părinte, faceți front comun și discutați împreună cu tânărul despre ce presupune responsabilitatea sexuală.
Gândește-te, dacă ţie, ca părinte, îţi este greu să deschizi acest subiect, fiului sau fiicei tale îi este și mai greu să te abordeze, ţinând cont de respectul pe care ţi-l poartă.
Tinerii sunt obişnuiţi să primească deseori răspunsul: „Nu se poate”. Uimește-ți copilul! Vorbește cu el despre sex, însă nu îi spune: „Faci cum zic eu, pentru că eu ştiu mai bine”. Este posibil ca el să facă anumite lucruri, tocmai pentru că i-au fost interzise.
Printr-o comunicare relaxată, plecată de la o întâmplare banală sau făcând legătura cu filmul serii, poţi sparge gheaţa.
Este important ca adolescenţii să ştie că abstinenţa este o opţiune şi că poate să fie luată în calcul până în momentul în care se vor șimţi cu adevărat pregătiţi să meargă mai departe.
Voi, părinții, sunteți cei care îi puteți ajuta pe copii să înțeleagă avantajele și dezavantajele folosirii metodelor contraceptive și îi puteți direcționa spre surse de informații de încredere.
Ar fi bine să nu se mai ajungă la șituația ”iau și eu pilula asta pentru că și prietena mea ia același lucru”.
Care este abordarea corectă din partea ta în legătură cu acest subiect?
Pune-te în locul copilului. Cum ai reacţiona tu la aceste lucruri dacă ți s-ar întâmpla ție?
Și dacă tot ai un răspuns, spune-i-l și copilului tău!
Serios acum, șigur nu știe mai multe decât voi
Nu uita că, până la urmă îţi doreşti să afli cât mai multe despre copilul tău, fără a intra prea mult în intimitatea lui.
Succes, suntem siguri că te vei descurca admirabil!